woensdag 4 april 2012

Tuinvogeltelling 2011


Tuinvogeltelling 2011
 Ik heb een paar jaar meegedaan, maar heb wel uitgevonden dat een telling in onze tuin een pure loterij is.
Ik hou wel bij wat we allemaal langs zien vliegen in onze wilde tuin met polderomgeving. Daarvan hier een opsomming.
Typisch bewoners van onze tuin zijn een stel, ik denk zox92n 6 stuks, Pimpelmezen, zeker 8 Koolmezen, een stuk of 8 Ringmussen, 1 Roodborst, zeker 1 Winterkoninkje, 1 Boomkruiper, een stuk of 8 Vinken, 1 Tjiftjaf of Fitis (weet ik niet zeker), en een koppel Turkse Tortels. Het bestand aan Merels wordt aardig uitgedund door een Slechtvalk, die uitstekend uit de weg kan in de struiken, zoals de sering. Er zijn er nog een stuk of 5-6 over.
Regelmatige bezoekers in de dijk zijn 2 Groene Spechten.Er is 1 grote Bonte Specht, die zelfs de vetbolletjes komt jatten, 2 Eksters en 2 Vlaamse gaaien.
Onze tuin is ook vaste rust-(roest- onder vogelkenners) plaats van een jonge Buizerd, die er het hele voorjaar en zomer al zit.
Regelmatig krijgen onze Turkse Tortels bezoek van een vlucht Tortels uit de omgeving en dat zijn er soms wel 20. De duiven worden in onze tuin vaak belaagd door de Slechtvalk, die de zomer en het hele najaar en winter in en rond de tuin jaagt. Meestal verjaagd hij ze alleen maar, maar het is ook soms raak.
Er zitten ook regelmatig 2 Houtduiven in de eik, maar die zijn niet vet genoeg voor consumptie. De Kauwtjes, soms wel 10, komen regelmatig van het dak om de gevallen walnoten in de tuin leeg te eten. Aan de rivier voor onze deur broedt al twee jaar een stel Zwarte Kraaien, die regelmatig nog in de broedboom vergaderen en ruzie zoeken met de Valk en de Kauwen. We hebben in ieder geval 2 bescheiden Heggenmussen in de tuin, die regelmatig onder de voederplank wat klein spul meepikken. Met hun dunne snavels zijn ze eigenlijk geen mus want die zaad etend tokkies hebben een dikke snavel en zijn gek brutaal.
Maar dan hebben we een grote wolk moeilijk te identificeren klein spul. Het gros zijn Huismussen vooral veel vrouwtjes, maar er kunnen ook en er zitten ook Vinken, Ringmussen en Heggenmussen en ander moeilijk te onderscheiden gespuis tussen. Bij slecht weer schuilt het grootste deel van de wolk in het kippenhok, waar ze ook door ons onvrijwillig worden bijgevoerd.
Het grootste gedeelte van de dag hangen ze rond in of om de beukenhaag tussen onze tuin en het kerkhof, waarin ze behoorlijk veilig zitten tegen aanvallen van alle roofvogels.
Het is grappig om ze met zx92n allen van links naar rechts en terug door die haag te zien schuiven. Soms maken ze een uitstapje naar een van de coniferen op het kerkhof. Ze maken echt herrie, maar ga dat maar eens tellen!!
Spreeuwen hebben we nog niet in onze tuin, die zijn allemaal nog gegroepeerd. Er vliegt hier in de directe omgeving wel een groep van een stuk of 100 Spreeuwen rond. Dat zullen wel overwinteraars zijn. De roofvogels zorgen er regelmatig voor dat ze in die mooie ronde kluitjes gaan vliegen.
De Patrijzen zijn uit de groep en zwerven al rond in paartjes.
Een koppel schuifelt vanuit de uiterwaarden over de dijk door onze tuin naar de weilanden van Piet Versluis. Ze zullen dit jaar ook wel weer gaan broeden bij het wiel en niet onder het kraaiennest in de uiterwaarden.
Een vogeltelling van standvogels door een momentopname van 2 uur, vind ik onzin en niet maatgevend voor een populatie aan vogels je woonomgeving. Als die vlucht spreeuwen, die ik eerder melde, twee keer neerstrijkt in de notenboom, ben ik kampioen spreeuwen tellen.
Het werkt misschien wel voor overvliegende trekvogels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten