woensdag 4 april 2012

De zomer 2011 is op haar hoogtepunt.

Niet dat je dat aan het weer kunt merken, maar wel aan een heleboel dingen in de natuur.

Zo hebben de boerenzwaluwen rondom ons huis het verschrikkelijk druk met vlieglessen voor de jongen. Zo zitten ook veel jongen af en toe nog heel luidruchtig op onze gootrand te schreeuwen om eten, maar vangen ze er zelf ook behoorlijk op los om na gedane arbeid een beetje op de rand van diezelfde goot te gaan zitten pitten..


Het is wel duidelijk dat de hele club bezig is zich voor te bereiden op de trek naar elders.

Zondag zagen we langs de Diefdijk ter hoogte van Schoonderwoerd, 48 ooievaars in een wei. (ik heb ze geteld). De ooievaars zijn ook aan het verzamelen geslagen en eten zich nog een beetje vol voor ze aan de trek naar het zuiden beginnen. Daar doen ze ca 2-3 weken over, waarbij ze relaxed met thermiek spelen. Ze zorgen in een thermiek-bel te komen, laten zich dan zoĆ¢€™n 700 meter omhoog voeren en duiken dan met een vaartje uit de bel naar de volgende bel. En zo herhaald zich dat tot ze er zijn. Dit kost vrijwel geen energie en die hebben ze ook niet met hun vel over been figuren.

Alle fruitboeren hier in de omgeving zijn druk bezig hun appels en peren te oogsten.
Wij moeten dat binnenkort ook eens doen anders hangt ons fruit straks te rotten aan de boom.
We hebben dit jaar geen klagen over de oogst. In het voorjaar hebben we onbeperkt kunnen genieten van aardbeien, frambozen en vooral aalbes. Van de aardbeien en de bessen, die we niet direct opgegeten kregen, hebben we lekkere jam gemaakt. Pruimenjam 2011 hebben we niet want onze boom droeg dit jaar maar eens geen vrucht.

We hebben wel een grote Vlierbessenjam-productie gehad. We hebben zo, n veertig potten (potjes) in de kast staan. Deze jam is zo lekker en zo populaire in de Bed & Breakfast, dat we er voor het komende jaar waarschijnlijk niet eens genoeg van zullen hebben.

De Noten van vorig jaar zijn nog niet op, of de nieuwe oogst kondigt zich al weer aan. Vooral de Hazelnoten willen al van de boom. De Walnoten laten we met rust tot ze mooi schoon naar beneden komen. Jonge Walnoten kun je wel gebruiken om likeur van te maken, maar dat laat ik graag aan anderen over.
Het wordt ook hoog tijd om uitgebreid zaad te gaan winnen van de uitbundig uitgebloeide bloemen in de tuin zoals Margrieten, Papavers en Lupinen.
De "Wijngaard" moet hoognodig worden gereorganiseerd. Na het spul een jaar wild te hebben laten groeien, kan ik nu bepalen welke takken ik ga opbinden om wijnstok te worden.
Stel je er niet te veel van voor. Het is gewoon tuinvulling. Het wordt beslist geen Chateau d'eglise of ik moet een lekker huiswijntje van de Sligro omlabelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten