donderdag 1 maart 2012

Normandische Maiskip 8 februari 2009



Normandische Maiskip met Savooiekool rolletjes en Selderijpuree (voor 5 personen)


Bernodigdheden:


voore kip
- 1 tot 2 Maiskippen
- 2 borrelglaasjes calvados

- ca 1/2 fles Cider brut
- 6-8 sjalotten
- 2 kookvaste appels bv Pink Lady/Jonagold
- 3 el bloem
- vers gemalen peper
- tijm
- 5-6 tl creme fraiche
- olijfolie


voor de Savooiekool rolletjes
- 1 krop savooiekool
- 4-5 plakken Serrano ham
- 1 sjalot
- 1 borrelglas witte wijn
- 1 scheutje room
- olijfolie


voor selderij puree
- 1/2 selderijknol
- 2-3 bloemig kokende aardappelen
- 100-150 ml room
- tijm
- zout


Bereiding:


Kip
De kippen in stukken delen, met zout en peper bestrooien en in olijfolie aanbraden.
Strooi de bloem over de kip.
De sjalotten schillen en heel toevoegen net als de schijven appel.
Het geheel met een glas calvados afblussen en vlamberen
Als de vlammen zijn gedoofd 1/3 van de cider toevoegen net als de tijm.
Met de deksel op de pan gaar laten worden.
De cider steeds laten reduceren tot het licht carameliseert dan weer cider bijvoegen.
Alles bij elkaar ca 30 tot 45 minuten braden en garen afhankelijk van de grote van de stukken kip.
5 minuten voor het serveren de creme fraiche in kleine klontjes tussen de stukken kip leggen en tot het einde door laten garen.


Savooiekool rolletjes
De kool goed wassen en de stronk wegsnijden.
De benodigde bladeren 5 minuten in goed zout water blancheren en met ijswater afschikken
Serrano en sjalotten fijn snijden en licht in de olijfolie aanzetten
5 grote savooiekool bladeren apart leggen, de rest van de bladeren fijn snijden en even mee laten bakken, dan met de witte wijn en room afblussen.
Naar smaak zout en peper toevoegen en ca 5 minuten laten garen.
De vulling in de grote bladeren rollen en in een beboterde ovenschaal leggen.
De rest van de vulling en het braadvocht tussen de rolletjes verdelen en 20 tot 30 minuten bij een temperatuur van 150 o graden in de oven zetten tot de rolletjes licht bruine zijn.


Selderijpuree
De selderij en de aardappelen schillen en in stukken snijden en water met voldoende zout gaar koken en door een pers in een pan met verwarmde room persen (of met een aardappel stamper stampen en bij de room doen)
Roeren tot er een mooie gladde puree ontstaat. proeven en op smaak brengen.
Serveren met een 1/2tl appelgelei en een takje tijm


serveren met Frans boeren brood of gewoon stokbrood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten