vrijdag 16 maart 2012

Koken en fietsen


Koken en fietsen

Ik ben een beetje voorbereidingen aan het treffen voor onze Kerst eetpartij. Niet dat ik er al voor aan het koken ben, maar ik ben aan het uitproberen.
Het gaat bij zox92n etentje natuurlijk niet om de hoeveelheden maar om de smaken.
Hoe laat je ieder product zijn eigen smaak houden, hoe versterk je die smaak en hoe combineer je die smaak.
Dat betekend voor mij veel lezen en veel proberen en dan maar zorgen niet dikker te worden.
Daarom ben ik vanaf vandaag weer aan het fietsen. Ik heb dit jaar weinig aan lichaamsbeweging gedaan en zeker niet gefietst. Ik vond het weer vaak te slecht.
Vandaag heb ik een rondje Gorinchem, Woudrichem, Loevestein en Brakel gedaan.
Dat is 35 KM en een goed beginnetje. Weer of geen weer er op los.
Er lag nog wat witlof in de koelkast en ik heb een recept van Herman Blijker gevonden.
Proberen dan maar.

Witlof is in het algemeen niet de meest populaire groente maar het is wel een van de weinig groente met smaak! Wij vinden de nootachtig, licht bittere smaak goed en die smaak is ook zo herkenbaar. Of je witlof nu rauw of gekookt of gestoomd eet, je weet wat je eet. Ik zeg al, wij houden ervan.

Ik ben altijd op zoek naar recepten waarbij groenten zo goed mogelijk tot hun recht komen (uiteindelijk hebben we een vegetarixebr in de familie)(en het is wel heel spannend om vegetarisch en het liefst ook biologisch te koken)
Ik stuitte ergens op een recept van Herman den Blijker: Ik ben niet zo gek op Herman, maar ik geloof wel dat ie kan koken. Het was een recept voor gecarameliseerde witlof. Ik durf te wedden dat ik iedereen hier mee voor witlof over de streep kan trekken is. En het is echt makkelijk,en lekker eten om op tafel zettenx85 als je maar de goede ingredixebnten hebt

Wat je nodig hebt.

4 witlofjes, mooi wit, met gesloten puntjes
klontje roomboter (echt wel roomboter en geen vervanger en dat mag/moet af en toe)
2 theelepels palmsuiker (bruine basterdsuiker mag ook)
scheutje goede, zoete, balsamico azijn

Bereiden

Snij de onderkant van de witlof af en snij de kern eruit, zodat je makkelijk alle blaadjes los kunt halen.
Doe de klont boter in een koekenpan en smelt deze.
Doe de witlof erbij en draai het vuur laag.
Je wilt de witlof nog net horen sudderen.
Bak de witlof 20 minuten tot ze begint te kleuren.
Doe de suiker erbij en laat deze smelten.
Doe dan de scheut balsamico erbij en haal de pan van het vuur.
Laat het vocht even indampen door de resterende warmte in de pan. Opdienen en genieten.
Er wordt een mooi stukje vlees en een aardappeltje bij geadviseerd, maar vlees vind ik uit den boze. Gewoon met een aardappeltje of een kluitje aardappelpuree of misschien wel puree van pastinaak. Dat is wel wat zoeter, maar past wel bij het gerecht.
Als ik er vlees bij zou eten dan zouden het een paar dunne plakjes gebraden eendenborst moeten zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten